Digitalni marketing u digitalnom dobu

 In Digitalni marketing, Marketing, Social Media

Sve su učestalije fraze digitalni marketing, društvene mreže, advertajzing, SEO… Šta je digitalni marketing? Koliko su uzele maha društvene mreže? Šta se može postići advertajzingom? Šta znači famozna skraćenica SEO i zašto je toliko bitna u današnjici? Na sva ova pitanja dobićete odgovor u nastavku teksta.

U digitalnom dobu, digitalni marketing zauzima veoma bitnu poziciju, posebno za vlasnike biznisa. Zašto baš za vlasnike biznisa? Ajmo ovako, koliko dnevno provedete vremena na društvenim mrežama i/ili surfujući online? Prilično, je l’ da? Eto odgovora. Svojim prisustvom na internetu ste potencijalni kupci i klijenti svih firmi u Srbiji i okruženju.
Tradicionalan način reklamiranja je podrazumevao letke, flajere, plakate, bilborde, oglasne table itd. Da bi ste videli neku akciju, sniženje, last minute ponudu, morali bi da šetate gradom i razgledate plakate ili da možda imate sreću da promoter/ka nalete na vas i daju vam flajer u ruke. E, sada je sve to svedeno na skrol dole ili skrol gore na mobilnom telefonu i tu ste. Svaka akcija, svako sniženje, predstavljanje novih proizvoda ili šta već, je na par sekundi od vas.

Nakon ovog uvodnog dela pređimo na malo konkretnije stvari. Digitalni marketing podrazumeva:

  • Email marketing
  • SEO
  • Društvene mreže
  • PPC

Email marketing se svrstava u grupu direktnog marketinga koji za sredstvo komunikacije, iz naziva je jasno, koristi email. Svaka email poruka koju jedan biznis pošalje svom klijentu sa informativnim ili promotivnim sadržajem može se smatrati email marketingom. Iskoristite moć email-a i komunicirajte sa svojim klijentima i potencijalnim klijentima najefikasnijim sredstvom komunikacije današnjice.

SEO skraćeno od Search Engine Optimization je velika misterija za one koji nisu upućeni u svet digitalnog marketinga, a po nama zauzima bitnu poziciju kao najkompleksnija stavka. Prosto objašnjeno SEO je optimizacija sajta i unapređenje kvaliteta i količine saobraćaja. Sve se to postiže kroz ONsite i OFFsite optimizaciju. Šta to znači? ONsite, znači da nakon što napravite sajt, trebate ga optimizovati po standardima koji Google kao najbitniji pretraživač postavlja, prateći njegove algoritamske standarde. Dok OFFsite optimizacija znači gradnja link profila izvan sajta. SEO je čitava nauka, detaljnije ćemo u nekom od narednih blogova.

Društvene mreže su svima jako dobro poznate i svi znaju da svako od nas ima profil na bar jednoj od društvenih mreža, a to su najčešće Facebook i Instagram. Mnoga istraživanja kažu da pravilnim korišćenjem društvenih mreža za vaše biznis profile veoma doprinose unapređenju poslovanja, a samim tim i zarade. Zašto smo naglasili pravilnim? Zato što se misli da je lako voditi društvenu mrežu Facebook recimo, što ni malo nije. U većini slučajeva vlasnici firmi krenu samostalno da vode profile na društvenim mrežama i umesto da unaprede svoje poslovanje, oni ga lošim predstavljanjem online, unazade. Nije isto voditi privatan profil gde možete objavljivati kojekakve statuse i biznis profil gde morate veoma obraćati pažnju na svaki sitan detalj koji za cilj imaju da privuku klijente. Zato je bolje unajmiti marketing agenciju koja će profesionalno voditi vaše profile, a Vi ćete biti srećni napretkom na biznis planu.

PPC ili Pay Per Click je nekima kampanja kao takva poznata, a nekima kao Google AdWords. Jeste li razmišljali zašto baš AdWords naziv? Ad – reklama i Words – reči, znači reklama rečima bukvalan prevod. To i jeste suština reklamiranja AdWordsom. Imate određeni spisak reči za koji ćete platiti Guglu da iz pozicionira na vrhu pretrage kada ih neko pretražuje. Zvuči jednostavno, ali najteži deo je pravilan odabir ključnih reči, tačnije adekvatno targetiranje interesovanja.

To bi bilo ukratko predstavljanje digitalnog marketinga u digitalnom dobu. Nadamo se da smo vam malo približili njegovu sadržinu, a detaljnije o svemu ćemo u narednim blogovima. Pišite u komentarima šta bi voleli da pročitate u budućnosti ovde.

Recent Posts

Leave a Comment