Koja je najbolja društvena mreža za tvoj biznis

 In Digitalni marketing, Marketing, Social Media

Imate veliki biznis koji posluje godinama unazad ili ste tek sad startovali nov, digitalni marketing je nešto što je neizostavno. Čak i mala firma može prestići veliku sa zaradom i brojem klijenata zahvaljujući dobrom marketing kampanjom, što samo govori o moći društvenih mreža. Zato smo danas odlučili da se posvetimo ovoj temi i da govorimo o tome kako odabrati pravu društvenu mrežu za tvoj biznis. Naravno, faktora za odabir ima dosta, ali potrudićemo se da dotaknemo one najbitnije, kojim ćemo vam možda dati pravac za pravilno razmišljanje.  

Najbolje da napravimo imaginarni biznis koji je tek startovao i da se po njegovom primeru vodimo, jer će tako biti lakše onima koji nisu u velikoj meri upućeni u digitalni svet. Recimo, imamo prodavnicu tekstila koji sami kreiraju svoju robu. Šta vam je bila prva asocijacija za publiku kada ste pročitali? Žene bio kog doba, je l’ da? Tačno tako. Eto, već smo napravili malo uži krug. Ajmo sad da prođemo kroz svaku od njih, kažemo njene prednosti i mane, zašto bi bilo dobro za ovaj biznis biti na njoj ili zašto ne.

Facebook

Statistika kaže da na Facebook-u ima 1871 milion registrovanih korisnika, što je, složićete se neverovatna brojka. I kao takva je najmoćnija društvena mreža trenutno na spisku, pa je zato i možemo izabrati uvek, kako za prodaju tako može imati i druge benefite u smislu širenja brenda i vidljivosti online. Za ovaj biznis gore naveden bi izabrali Facebook kao adekvatnu društvenu mrežu, ali svakako ne na prvom mestu.

Facebook gif

Twitter

Njega možemo okarakterisati kao najbržu društvenu mrežu od svih. Možemo i slobodno reći da je publika na Twitter-u sofisticiranija u odnosu na Facebook jer jer malo komplikovaniji za korišćenje. Sadržaj koji se tamo plasira je konkretan, šalje jasnu poruku i možemo reći da je to neka vrsta mikro blogovanja. Odličan je izbor za plasiranje akcija, obaveštenja i svih novosti koje želimo brzo da stignu do publike, ili korisnika koji nisu vaši fanovi jer je sistem takav da kroz kanalisanje hashtagom možete dotaci sve koji potencijalno pretražuju njega. Takođe može biti dobar izbor za gore navedeni biznis, ali isto kao i Facebook, ne na prvom mestu.

Twitter gif

Instagram

Nastao je 2010. godine i od tada je u konstantnom porastu što se registrovanih korisnika tiče. Trenutno je dostigao brojku od 700 miliona, što samo govori za koliko kratak period je napredovao i koliko zapravo potencijala ima u njemu. Zato bi ga za biznis koji smo gore naveli stavili kao broj jedan društvenu mrežu. Čak 38% žena od 18 do 29 godina je prisutno na Instagramu, što dovoljno govori zašto smo ga odabrali kao top društvenu mrežu za ovaj biznis. Postavljanje slika, video snimaka, priča, puštanje lajv su neke od opcija kojima se može odlično ispromovisati biznis. Naravno, sve to mora da prate dobar materijal, jer dobra slika je završila pola posla, ostatak je dobar opis i u dobro vreme objaviti.

Instagram gif

Pinterest

Takođe jako interesantna društvena mreža idealna za slikovih prikaz, jer se bazira na slikama. Ima nešto manji broj korisnika u odnosu na do sad pomenute društvene mreže, a to je oko 150 miliona korisnika. Odlična je platforma za predstavljanje blogova, tako da bi Pinterest izdvojili kao dobar izbor za prodavnicu tekstila.

Pinterest gif

Google+

Mnogi ovu društvenu mrežu smatraju kombinacijom Facebook-a i Twitter-a, koja ima prilično dobre dodatke uz čije pravilno korišćenje može dosta dobro napredovati vaš biznis. Još jedna bitna prednost je to što je Google servis, što može podići vašu vidljivost na Guglu. Osim toga za prodavnicu tekstila ne bi imalo nikakvog benefita.

Google plus gif

Da rezimiramo, kada pokrenete biznis, razmislite kome možete prodati proizvod, tačnije ko je vaša ciljna grupa, a zatim na osnovu toga birate društvene mreže kroz koje možete doći do njih. U suštini, ne možete pogrešiti sa korišćenjem bilo koje od njih, samo će određene davati više rezultata od ostalih. A svi dobro znamo koliko je vreme dragoceno danas.

Recommended Posts

Leave a Comment