SEO vs PPC – Kako postići rezultate, a ne potrošiti bogatstvo?

 In Digitalni marketing, SEO

Optimizacija sajtova za pretraživače se razvijala, i razvija se još uvek, iz samostalne aktivnosti na integralni deo online marketing miksa. SEO specijalisti, PPC specijalisti, specijalisti za društvene mreže itd. Usled ograničenosti budžeta izdvojenog za marketing od svojih klijenata bili su primorani uvek da izvlače maksimum, kako bi bili ih zadržali. Ali, nekad je budžet tako mali da se moraju opredeliti samo za određene kanale kroz koje će raditi promociju. U nastavku teksta ćemo napraviti poređenje da li je bolje ulagali u organski SEO ili plaćati Google adwords kampanje.

Trenutna situacija na Google-u

Nedavno je Google pokrenuo brojne inicijative da poboljša korisničko iskustvo. Desna strana sa oglasima je uklonjena, broj oglasa iznad organskih rezultata je sada dostigao 4 slota, oglasi mogu imati više ekstenzija (sajt linkovi, cena, itd). I kao šlag na tortu je nulta pozicija.

Da li je prosečan korisnik zadovoljan ovim novinama? Nemamo tu informaciju, ali moramo još nešto da vam predočimo. Ako okrenete svoj telefon horizontalno i ne skrolujete, apsolutno ćete videti samo plaćene reklame, a organske pozicije od 1 do 10 nećete. Tako da je onaj ko plaća oglase, dobija najviše pažnje.

Možda je ovo na trenutak delovalo kao ‘’SEO je mrtav’’, aliiiiiiiii, nismo napomenuli veoma bitnu tačku kod PPC-a. Ne mogu se baš svi sajtovi oglašavati na Google, postoje veoma precizni uslovi koje sajt mora ispunjavati. Shodno tome, za sajtove koji ne ispunjavaju ove uslove SEO je bolja opcija, da ne kažemo jedina.

Da li možete da priuštite oglašanje na Google? Evo procene troškova.

Jasno je da organske rezultate ne morate plaćati, ali PPC je uvek ‘pay to play’ i čim prestanete sa plaćanjem, ćao, nema saobraćaja na vašem sajtu. Zato, ako razmišljate da započnete PPC kampanju prethodno vam preporučujemo da uradite veoma detaljno istraživanje. To će vam verovatno sačuvati vreme i novac. Sledeći faktori su nam potrebni za procenu:

  • Maksimalni trošak kupovine kupaca
  • Stopa konverzije vaše web strane
  • Ključne reči za procenu cene po kliku

Maksimalni trošak kupovine kupaca

Izračunajte iznos koji vaša kompanija može da plati za privlačenje novog kupca ili generisanje nove kupovine. Taj deo ostavljamo vama, ali imajte u vidu nekoliko stvari.

Važno je da izračunate ukupnu vrednost vaših kupaca. U suprotnom, dolazite sa nižim pokrivanjem troškova kupovine kupaca. Dakle, onda ćete biti primorani da napustite skuplje, ali ipak potencijalno efikasne marketinške kanale.

Vlasnici e-commerce sajtova trebaju biti spremni da rade mnogo više posla, jer se margina koju oni mogu potrošiti na oglašavanje varira u odnosu na kategoriju proizvoda.

Stopa konverzije vaše web strane

Stopa konverzije je verovatnoća da će korisnik koji poseti vašu web stranicu postati vaš klijent. Izračunava se kao odnos ostvarenog cilja podeljen sa brojem posetilaca. Možete meriti stopa konverzije landing stranica, pojedinačnih izvora prometa, proizvoda, itd.

Za ovu grubu procenu predlažemo da saznamo stopu konverzije za one koji prvi put posećuju vašu web stranu, a da ispunjavaju bilo koji cilj koji imate. To ćete uraditi ovako:

Prijavite se na Google analitiku, odaberite Audience > Behavior > New vs Returning i videćete izveštaj kao sa slike ispod.

U ovom slučaju koji je prikazan, stopa konverzije iznosi 9.91%.

Cena po konverziji

Sada kada imamo sve neophodne parametre, možemo pristupiti izračuvanju. Formula za izračunavanje je:

U našem primeru računica je sledeća. 1 / (9.91% / 100) *0.67 USD = 6.76 USD. Što znači da ćemo potrošiti 6.76 dolara da bi napravili jednu konverziju. Sada možete uporediti vrednost jednog proizvoda i cenu konverzije kako bi znali da li vam se isplati da ulažete u PPC.

Rezime

Prednost SEO-a u odnosu na PPC ogleda se u zadržavanju rezultata nakon prestanka rada. Kada prestanete sa radom na njemu ne gubite instant sve što ste do tada radili/ulagali u sajt kao što je to slučaj sa PPC. Pritom, samim ulaganjem u PPC ne utičete na organsku vidljivost, tj organsko rangiranje na Google.  

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pokazali značaj SEO-a i kako može biti efektivniji od samog oglašavanja na Google kada se koristi u kombinaciji sa ostalim marketing kanalima.

Recommended Posts