Nov Google update: ‘People Also Search For’

 In Digitalni marketing, Marketing, Novosti, SEO

Google je ažurirao njegovu ‘People Also Search For’ funkciju na stranici rezultata pretrage. Prethodno se samo prikazivao u dnu stranice, a sada se prikazuje i na drugim mestima kada kliknete ‘back’ sa rezultata koji ne odgovara na vaše pitanje. Vizuelno ili funkcionalno se ništa nije promenila ova mogućnost, ali ono što je zapravo interesantno jeste da se ‘people also search for’ opcija pomera unaokolo.

A evo i na konkretnom primeru šta se zapravo dešava.

Ovo je prvi rezultat na koji smo kliknuli:

Ostali smo nekoliko sekundi na sajtu i kliknuli ‘back’. Evo kako sada izgleda strana sa rezultatima:

Kako možete sami ispitati novu opciju?

Prosto. Pretražite bilo šta, uđite na neki od ponuđenih rezultata, zadržite se oko 5 sekundi na sajtu i kliknite ‘back’. Tada će vam odmah ispod rezultata na koji ste kliknuli Google ponuditi ‘people also search for’ umesto na dnu stranice.

Koji će efekat ovo imati?

Još uvek je nerazjašnjeno da li će tako brz izlazak sa websajta imati efekta na rangiranje istih. Ali znamo da Google meri CTR (click through rate) i Viewport Time da zadovolji svoje korisnike.

Verujemo da će ova novina dati Google-u neophodne povratne informacije šta nije bilo u redu sa pretragom kako bi se dodatno poboljšala.

Recimo, ako ljudi koji pretražuju pokazuju da je treća pozicija bolje poslužila sa davanjem odgovora u odnosu na one iznad nje, onda će, verovatno, početi da raste pozicija tog websajta.  Što znači da ova novina je ustvari način da se daju povratne informacije algoritmu za pretragu i mehanizmu kontrole kvaliteta sadržaja.

Recommended Posts