Koliko je Facebook live koristan za tebe i tvoj biznis

Danas već dobro poznati Facebook live, a pre samo nešto više od dve godine je startovao (avgust 2015). Najpre samo za selebritije, a zatim za biznis stranice i na kraju za svakog korisnika. Facebook sam po sebi je opasan alat za promociju, a ovo je samo veliki korak napred kako za Facebook tako i za njegove korisnike. Nego, pređimo na konkretne stvari. Evo kako možete izvući maksimum iz njega za svoj biznis, tačnije koje su njegove prednosti i na koje načine se možete pravilno promovisati kroz Facebook live.

1. Dopuštate vašim fanovima i pratiocima da vas bolje upoznaju

To sam ja

Koliko ovo delovalo kao možda ne tako bitna stvar, verujte da jeste i te kako. Da li pre kupujete bilo šta kod nekog koga ne poznajete ili nekog koga poznajete neko vreme? Normalno da od onog kog poznajete, jer imate više poverenja. E zato je ovo jako bitno. Jer, ako imate recimo 1000 fanova na svojoj biznis strani i kroz par live videa im ulijete dodatno poverenje, znaćete da će se svi oni kada im bude zatrebala usluga koju pružate vratiti film i setiti se ,,E, to je ,,onaj’’ (kažemo onaj jer ne govorimo ni o jednom biznisu konkretno).’’ i doći kod vas po nju.

2. Veća vidljivost

Veca vidljivost

Video sam po sebi ima veću vidljivost od klasičnog posta ili slike, a Facebook live ima najveću vidljivost. Ako je sadržaj vašeg live videa interesantan i pre svega korisno primenljiv, postoji velika mogućnost da neko od pratioca podeli video sa svojim prijateljima, što odmah dodatno širi vaš biznis, tačnije povećava mu vidljivost. Na taj način širite brend i možete veoma lako povećati obim posla.

3. Povećanje prodaje

prodato

To smo već kroz prethodne dve tačke i dotakli, ali ne mari malo detaljnije prodiskutovati. Svima koji imaju biznis je cilj prodaja i povećanje prodaje, jer zašto da ne ako može. A uvek može. Kroz live video ne možete direktno prodavati, ali možete indirektno, kroz predstavljanje servisa, novih proizvoda, akcija, procesa proizvodnje (prikaz kvaliteta izrade) i tako dalje. Dobra promocija je 80% posla obavljeno, ostalih 20% je samo zatvaranje prodaje i sve oko toga. Imate nov proizvod? Napravite plan promocije, uključite Facebook live i krenite u akciju!

4. Unapređenje poslovanja

Ideja

Da li ste nekada pustili live video i odgovarali na pitanja svojih fanova? Ako niste trebali bi, jer time i te kako možete unaprediti svoje poslovanje. Kroz pitanja i sugestije možete shvatiti gde imate propuste, šta dobro radite, u kom pravcu da nastavite, jer zadovoljan klijent održava vaš biznis živim. Prosta suština poslovanja se svodi na zadovoljan klijent – zadovoljan vlasnik.

5. Strimujte bitan događaj

 

Svaki biznis ima svoj bitan datum, rođendan, unapređenje bilo koje vrste, jednostavno može biti bilo šta. Uvek je lepo prikazati da ste srećni i zadovoljni i da napredujete, to dodatno uliva poverenje, daje sliku da ste stabilna firma i dodatno motiviše vaše fanove da budu vaši klijenti.

 

Svakako ima mnogo mogućnosti pored ovih koje smo pomenuli, a sada je pravo vreme da ih iskoristite na pravi način, jer samo tako ćete se odvojiti od nekolicine onih koji ga koriste

nepromišljeno i besciljno. U međuvremenu možete pogledati ko je trenutno live pomoću Facebook live mape, možda vam daju ideju kako za vaš Facebook live, tako i za poslovanje. Budite i vi na mapi live videa sa kvalitetnim sadržajem!

live stream

0 Read More

Koja je najbolja društvena mreža za tvoj biznis

Imate veliki biznis koji posluje godinama unazad ili ste tek sad startovali nov, digitalni marketing je nešto što je neizostavno. Čak i mala firma može prestići veliku sa zaradom i brojem klijenata zahvaljujući dobrom marketing kampanjom, što samo govori o moći društvenih mreža. Zato smo danas odlučili da se posvetimo ovoj temi i da govorimo o tome kako odabrati pravu društvenu mrežu za tvoj biznis. Naravno, faktora za odabir ima dosta, ali potrudićemo se da dotaknemo one najbitnije, kojim ćemo vam možda dati pravac za pravilno razmišljanje.  

Najbolje da napravimo imaginarni biznis koji je tek startovao i da se po njegovom primeru vodimo, jer će tako biti lakše onima koji nisu u velikoj meri upućeni u digitalni svet. Recimo, imamo prodavnicu tekstila koji sami kreiraju svoju robu. Šta vam je bila prva asocijacija za publiku kada ste pročitali? Žene bio kog doba, je l’ da? Tačno tako. Eto, već smo napravili malo uži krug. Ajmo sad da prođemo kroz svaku od njih, kažemo njene prednosti i mane, zašto bi bilo dobro za ovaj biznis biti na njoj ili zašto ne.

Facebook

Statistika kaže da na Facebook-u ima 1871 milion registrovanih korisnika, što je, složićete se neverovatna brojka. I kao takva je najmoćnija društvena mreža trenutno na spisku, pa je zato i možemo izabrati uvek, kako za prodaju tako može imati i druge benefite u smislu širenja brenda i vidljivosti online. Za ovaj biznis gore naveden bi izabrali Facebook kao adekvatnu društvenu mrežu, ali svakako ne na prvom mestu.

Facebook gif

Twitter

Njega možemo okarakterisati kao najbržu društvenu mrežu od svih. Možemo i slobodno reći da je publika na Twitter-u sofisticiranija u odnosu na Facebook jer jer malo komplikovaniji za korišćenje. Sadržaj koji se tamo plasira je konkretan, šalje jasnu poruku i možemo reći da je to neka vrsta mikro blogovanja. Odličan je izbor za plasiranje akcija, obaveštenja i svih novosti koje želimo brzo da stignu do publike, ili korisnika koji nisu vaši fanovi jer je sistem takav da kroz kanalisanje hashtagom možete dotaci sve koji potencijalno pretražuju njega. Takođe može biti dobar izbor za gore navedeni biznis, ali isto kao i Facebook, ne na prvom mestu.

Twitter gif

Instagram

Nastao je 2010. godine i od tada je u konstantnom porastu što se registrovanih korisnika tiče. Trenutno je dostigao brojku od 700 miliona, što samo govori za koliko kratak period je napredovao i koliko zapravo potencijala ima u njemu. Zato bi ga za biznis koji smo gore naveli stavili kao broj jedan društvenu mrežu. Čak 38% žena od 18 do 29 godina je prisutno na Instagramu, što dovoljno govori zašto smo ga odabrali kao top društvenu mrežu za ovaj biznis. Postavljanje slika, video snimaka, priča, puštanje lajv su neke od opcija kojima se može odlično ispromovisati biznis. Naravno, sve to mora da prate dobar materijal, jer dobra slika je završila pola posla, ostatak je dobar opis i u dobro vreme objaviti.

Instagram gif

Pinterest

Takođe jako interesantna društvena mreža idealna za slikovih prikaz, jer se bazira na slikama. Ima nešto manji broj korisnika u odnosu na do sad pomenute društvene mreže, a to je oko 150 miliona korisnika. Odlična je platforma za predstavljanje blogova, tako da bi Pinterest izdvojili kao dobar izbor za prodavnicu tekstila.

Pinterest gif

Google+

Mnogi ovu društvenu mrežu smatraju kombinacijom Facebook-a i Twitter-a, koja ima prilično dobre dodatke uz čije pravilno korišćenje može dosta dobro napredovati vaš biznis. Još jedna bitna prednost je to što je Google servis, što može podići vašu vidljivost na Guglu. Osim toga za prodavnicu tekstila ne bi imalo nikakvog benefita.

Google plus gif

Da rezimiramo, kada pokrenete biznis, razmislite kome možete prodati proizvod, tačnije ko je vaša ciljna grupa, a zatim na osnovu toga birate društvene mreže kroz koje možete doći do njih. U suštini, ne možete pogrešiti sa korišćenjem bilo koje od njih, samo će određene davati više rezultata od ostalih. A svi dobro znamo koliko je vreme dragoceno danas.

0 Read More

Digitalni marketing u digitalnom dobu

Sve su učestalije fraze digitalni marketing, društvene mreže, advertajzing, SEO… Šta je digitalni marketing? Koliko su uzele maha društvene mreže? Šta se može postići advertajzingom? Šta znači famozna skraćenica SEO i zašto je toliko bitna u današnjici? Na sva ova pitanja dobićete odgovor u nastavku teksta.

U digitalnom dobu, digitalni marketing zauzima veoma bitnu poziciju, posebno za vlasnike biznisa. Zašto baš za vlasnike biznisa? Ajmo ovako, koliko dnevno provedete vremena na društvenim mrežama i/ili surfujući online? Prilično, je l’ da? Eto odgovora. Svojim prisustvom na internetu ste potencijalni kupci i klijenti svih firmi u Srbiji i okruženju.
Tradicionalan način reklamiranja je podrazumevao letke, flajere, plakate, bilborde, oglasne table itd. Da bi ste videli neku akciju, sniženje, last minute ponudu, morali bi da šetate gradom i razgledate plakate ili da možda imate sreću da promoter/ka nalete na vas i daju vam flajer u ruke. E, sada je sve to svedeno na skrol dole ili skrol gore na mobilnom telefonu i tu ste. Svaka akcija, svako sniženje, predstavljanje novih proizvoda ili šta već, je na par sekundi od vas.

Nakon ovog uvodnog dela pređimo na malo konkretnije stvari. Digitalni marketing podrazumeva:

  • Email marketing
  • SEO
  • Društvene mreže
  • PPC

Email marketing se svrstava u grupu direktnog marketinga koji za sredstvo komunikacije, iz naziva je jasno, koristi email. Svaka email poruka koju jedan biznis pošalje svom klijentu sa informativnim ili promotivnim sadržajem može se smatrati email marketingom. Iskoristite moć email-a i komunicirajte sa svojim klijentima i potencijalnim klijentima najefikasnijim sredstvom komunikacije današnjice.

SEO skraćeno od Search Engine Optimization je velika misterija za one koji nisu upućeni u svet digitalnog marketinga, a po nama zauzima bitnu poziciju kao najkompleksnija stavka. Prosto objašnjeno SEO je optimizacija sajta i unapređenje kvaliteta i količine saobraćaja. Sve se to postiže kroz ONsite i OFFsite optimizaciju. Šta to znači? ONsite, znači da nakon što napravite sajt, trebate ga optimizovati po standardima koji Google kao najbitniji pretraživač postavlja, prateći njegove algoritamske standarde. Dok OFFsite optimizacija znači gradnja link profila izvan sajta. SEO je čitava nauka, detaljnije ćemo u nekom od narednih blogova.

Društvene mreže su svima jako dobro poznate i svi znaju da svako od nas ima profil na bar jednoj od društvenih mreža, a to su najčešće Facebook i Instagram. Mnoga istraživanja kažu da pravilnim korišćenjem društvenih mreža za vaše biznis profile veoma doprinose unapređenju poslovanja, a samim tim i zarade. Zašto smo naglasili pravilnim? Zato što se misli da je lako voditi društvenu mrežu Facebook recimo, što ni malo nije. U većini slučajeva vlasnici firmi krenu samostalno da vode profile na društvenim mrežama i umesto da unaprede svoje poslovanje, oni ga lošim predstavljanjem online, unazade. Nije isto voditi privatan profil gde možete objavljivati kojekakve statuse i biznis profil gde morate veoma obraćati pažnju na svaki sitan detalj koji za cilj imaju da privuku klijente. Zato je bolje unajmiti marketing agenciju koja će profesionalno voditi vaše profile, a Vi ćete biti srećni napretkom na biznis planu.

PPC ili Pay Per Click je nekima kampanja kao takva poznata, a nekima kao Google AdWords. Jeste li razmišljali zašto baš AdWords naziv? Ad – reklama i Words – reči, znači reklama rečima bukvalan prevod. To i jeste suština reklamiranja AdWordsom. Imate određeni spisak reči za koji ćete platiti Guglu da iz pozicionira na vrhu pretrage kada ih neko pretražuje. Zvuči jednostavno, ali najteži deo je pravilan odabir ključnih reči, tačnije adekvatno targetiranje interesovanja.

To bi bilo ukratko predstavljanje digitalnog marketinga u digitalnom dobu. Nadamo se da smo vam malo približili njegovu sadržinu, a detaljnije o svemu ćemo u narednim blogovima. Pišite u komentarima šta bi voleli da pročitate u budućnosti ovde.

0 Read More

Jagodrom – prva IT konferencija u Jagodini

Ideja da se ovakva konferencija organizuje u Jagodini stvorila se još pre pet godina. Ipak, za njeno realizovanje bilo je potrebno sačekati da se ispune neki bitni uslovi. Prvi uslov bila je spremnost ljudi da prihvate takav projekat, a drugi, podjednako bitan, podrška koju smo dobili od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. U saradnji sa pomenutim ministarstvom smo uspešno realizovali projekat.

Svesni da se uloga predstavljanja firmi menja brže nego ikada, hteli smo da klijentima prenesemo informaciju kolika je važnost društvenih mreža, bloga kao i online prodaje da bi biznis opstao u novom svetu.

Na Jagodromu ćete moći da čujete najbolje predavače bez premca i doživite praktično iskustvo koje je moguće odmah primeniti. Kroz inspirativne govore, pomenute strategije i na prvom mestu iskustva naših govornika, naučićete u kom pravcu treba da se razvija Vaš nastup na društvenim mrežama i kako da unapredite svoje poslovanje smelo i čvrsto jer to je suština.

Projekat Jagodrom je konferencija namenjena kako malim privrednicima, tako i velikim kompanijama koje žele da unaprede svoje poslovanje, a cilj nam je da probudimo svest o značaju kotiranja na internetu. Akcenat će biti na unapređenju kvaliteta poslovanja firme, kroz maksimalno korišcenje sopstvenih potencijala na internetu. Teme koje će biti pokrivene su:

– Nastup kompanije na društvenim mrežama (Facebook, Instagram i druge…)
– Blog – kako da privučete više klijenata korisnim tekstovima?
– Online prodaja
– Email marketing
– Google pozicioniranje
– SMS marketing
– Reklamiranje za Google i Facebook
– Pravne začkoljice kod online prodaje
– Budućnost digitalnog marketinga

Vrhunski stručnjaci iz nabrojanih oblasti bice predavači na konferenciji. Prisutnima će se obratiti Ivan Bildi, Petar Vasić, Žarko Ptiček, Aleksandra Petrovski, Dimitrije Ostojić, Nusret Nuhanović – Nuca, Branimir Cigale i Željko Crnjaković. Kroz seriju kraćih predavanja, sa više konkretnih prakticnih primera, a manje teorije, prenece svoja saznanja iz oblasti korišcenja društvenih mreža, bloga i online prodaje u savremenom poslovanju.

Nadamo se da će ova konferencija biti samo prva u nizu ovakvih događaja u našem gradu i unutrašnjosti.

0 Read More